Vår gröna buffé med levande föda trollar bort din trötthet

Näringsrik, vegetarisk kost kan lindra många olika symptom, från låg energinivå till sjukdomar

– Vi stoppar i oss fel saker idag!

Det säger Ingrid Pedersen, VD för företaget Levande föda. Ett företag som vill visa vad näringsrik, vegetarisk och ouppvärmd mat kan göra för vårt välmående och vår hälsa. På vackra Skeppsgården ges kurser och behandlingar som kan ge dig ny energi inför de mörka månaderna!

Vad är levande föda?

Levande föda handlar ofta om att lägga om hela sin kost, eftersom den uteslutande består av en ouppvärmd vegetarisk kost – något som går helt emot dagens trender med ökande köttkonsumtion och stor användning av halvfabrikat och tillsatser.

– Genom att inte värma upp maten bevaras all näring. Vi använder i princip bara ekologiska varor, och vi använder aldrig tillsatser, konserveringsmedel eller färgämnen och all mat görs samma dag, berättar Ingrid.

På Skeppsgården, Levande födas kursgård nära Valdermarsvik, följer deltagarna kosten levande föda. Det innebär att man får ett stort intag av mineraler, vitaminer, enzymer och protein. Tack vare sin balans av fibrer, bra fetter och näringsämnen passar kosten också intoleranta och veganer. Trots sin vegetariska inriktning, behöver man inte oroa sig över brist på protein eller fett. Fullvärdigt protein ingår i kosten i form av bönor, nötter, frön, avokado med mera.

Näringsrik, vegetarisk kost

På Skeppsgården odlas, groddas och framställs egna smakrika och nyttiga soppor, patéer och bröd – liksom kakor och glass. Ett antal drycker, juicer och smoothies finns också, till stor del framtagna från egna odlingar av vetegräs. Det är mer än en kost, det blir en livsstil.

– Vi har inte ens någon spis här, men vi torkar bröd i en ugn på 42 grader och gör egen dryck, Rejuvelac, på vete och råg som fermenteras tillsammans med honung, berättar Ingrid.

Vad ska ni äta i dag?

– I dag är ingen bra dag att fråga, för vi ska faktiskt fasta, skrattar Ingrid. Vi kan titta på en annan dag som är lite roligare. Till frukost kan det till exempel vara en soppa på nypon, äpple och fikon med äppelbitar till, som mellanmål kan det vara mungbönevälling eller något annat mixat. Vi äter ofta sallad och patéer till middag.

En vanlig fråga måste vara om det smakar bra?

– Det gör det! Många tycker att det är gott. Vi har festkvällar också, där vi serverar glass gjord på banan eller tårta gjord på dadlar och mandelgrädde.

Levande föda är en bra kost mot trötthet och sjukdom

En kurs på Skeppsgården kan hjälpa mot en mängd olika tillstånd, bland annat högt blodtryck, övervikt, allergier och utbrändhet. Deltagare berättar om en ny känsla av vitalitet, strålande hy och starkare immunförsvar efter en vistelse på Skeppsgården.

Vilken är den vanligaste anledningen till att komma till er?

– Ofta kommer sjuka hit, till exempel cancerpatienter. De kan vara så dåliga att de knappt kommer ur bilen, men efter en tid här mår man bättre, orkar gå på promenad och har mer energi.

Även mer diffusa symptom som låg energinivå, muskel- och ledvärk samt nedstämdhet kan vända mot det bättre. Anledningen är att en kost bestående av ren, levande föda rensar din kropp från de gifter som vår kosthållning idag innehåller. Trötthet, glömska, oro, värk och återkommande infektioner är exempel på diffusa symptom som kan bli avhjälpta av en kostomläggning, utöver de mer allvarliga sjukdomarna. Ingrid vet själv vilken inverkan en omläggning av kosten kan ha på hälsan och orken.

– Jag kom hit 2011, jag hade precis opererat bort en metastas i lungan. Det var min andra tumör sedan cancerbeskedet 2009. Sedan blev jag kvar här! Jag kan inte säga exakt vad det beror på, men de har inte hittat några fler tumörer sedan dess.

Skeppsgården – en rogivande plats

Kursgården är en vacker gammal herrgård, ungefär 22 mil söder om Stockholm, på gränsen mellan Östergötland och Småland. Kosten är i fokus, men det handlar inte bara om att rensa ut systemet och äta rätt under ett par dagar. Undervisning i hur man tillreder levande föda ingår också, så att man kan fortsätta äta likadant även efter vistelsen på Skeppsgården. Utöver kostföreläsningar och bra mat, får besökarna också bo i rum med hotellstandard, med nära tillgång till vackra vandringsleder i naturreservat och bastubad.

Yoga, meditation, avslappningsövningar, tarmsköjning och massage är andra exempel på behandlingar som erbjuds på Skeppsgården. Livsutvecklande samtal med en samtalsterapeut ingår också, eftersom kursdeltagarna inte sällan har både fysiska och psykiska symptom som behöver lyftas.

– Man mår bra i de här omgivningarna. Vi har skogen på ena sidan, och sjön på andra. Man mår bättre här, säger Ingrid.

Av redaktionen, kampanj24.se

Läs mer om Levande födas kursutbud