Charlie Söderberg inspirerar dig till ett rikare liv

Mer tid, mer pengar och mer energi – liknar det din önskelista? Charlie Söderberg vet hur du kan få mer av allt

Idag handlar privatekonomi om att få ihop tid, pengar och energi till en balanserad tillvaro. Många av oss vill ha mer av alla dessa tre beståndsdelar, men det är lättare sagt än gjort. Programledaren och den ekonomiska inspiratören Charlie Söderberg vill folkbilda, inspirera och skapa nytänkande kring privatekonomi.

Ekonomisk folkbildning för ett rikare liv

– Ett rikt liv idag handlar om mer än pengar. Det handlar om att ha tid för barnen, ett jobb som är tillfredställande, ett bra boende, energi till det du vill göra och möjlighet att resa dit du vill på semestern.

Håller du med? Citatet kommer från Charlie Söderberg, i grunden en privatekonomisk rådgivare, som vill uppmana oss att se annorlunda på ”ekonomi”. Företaget Balansekonomi kan nästan beskrivas som en folkrörelse, med målet att förändra sättet vi hanterar vår privatekonomi.

– Vi är ett utbildningsföretag, men vi håller också på med folkbildning. Bland annat genom TV-program, böcker och gratis föreläsningar för privatpersoner.

Filosofin bakom Balansekonomi har inspirerat kända TV-program som sätter ekonomi i fokus, däribland Lyxfällan, Plus och Tonårsbossen, där Charlie blivit ett känt ansikte för allmänheten. Förutom att ha fått TV-priset Kristallen två gånger, har han också blivit utsedd till årets finansiella folkbildare för sina insatser och skrivit böckerna Kulor, cash och kosing och Ett rikare liv.

Balansekonomi: en modern filosofi kring privatekonomi

När man läser på om er verksamhet får man känslan av det är väldigt modernt sätt att tänka.

– Ja, det är nog den nya tidens sätt att jobba, men det är egentligen det naturliga sättet att jobba med ekonomi, säger Charlie.

Men trots att Balansekonomis filosofi ligger i tiden, finns det många missförstånd kring privatekonomi kvar idag. Bland de vanligaste är att det är tråkigt.

– Det krävs talang för att göra ekonomi tråkigt, men vi har fastnat i tanken att ekonomi är bra eller dålig, rolig eller tråkig, beroende på om man kan betala räkningarna eller inte. Ekonomi är inte tråkigt, även om din ekonomi är tråkig!

Varför känns det då så trist att ta tag i ekonomin? Kanske för att ordet för de flesta lockar fram associationer som att skriva in långa OCR-nummer på internetbanken eller göra långdragen bokföring i företaget: men det är egentligen bara att ”skriva sin ekonomi”. Vår samtid kräver egentligen helt andra fokus. Tid, energi och pengar är de tre mest värdefulla resurserna i våra privatliv idag, och de bör alla finnas med när du ser över din ekonomiska situation.

Ofta har vi känslan att det enda sättet att höja den ena är att ta resurser från någon av de andra – men så måste det inte vara.

– Balansekonomis syn på ekonomi skiljer sig dramatiskt från den allmänna bilden, vi tror att du kan höja alla tre saker samtidigt, berättar Charlie.

Charlie Söderberg vill att du förändrar din privatekonomi idag

Ett annat missförstånd är att förändringen ska ske ”sedan”, vilket egentligen går helt emot hur resultat skapas. Charlie berättar om att vi inte kan tänka att vi först ska satsa helt på till exempel att tjäna mycket pengar, och tänka att tiden kommer sedan. Om du verkligen vill uppnå en förändring i fördelning mellan tid, energi och pengar, måste du göra förändringen nu. Balansekonomi beskriver det som livsförändrande.

Arbetar ni mer med personlig utveckling än med ekonomiska råd?

– Vissa vill bara ha tre snabba tips på hur man blir rik, men så jobbar inte vi. Det handlar om en beteendeförändring, att förändra sitt sätt att tänka. På så sätt befinner vi oss i gränslandet mellan personlig utveckling och modernt ekonomiskt tänkande, berättar Charlie.

Balansekonomi håller på med tre saker: att inspirera, förvirra och provocera. Det handlar om att visa hur du kan tänka kring hur du vill tillbringa din tid, tjäna dina pengar och skapa bestående energi i din vardag – för att du i det långa loppet ska leva ett lyckligare, rikare liv. Mer konkret kan det till exempel betyda att våga starta ett eget företag eller byta jobb, eller att börja värdesätta tiden du tillbringar med dina barn på ett annat sätt.

Förvirringen består i att vända upp och ner på din förutfattade uppfattning om ekonomi, bland annat genom att få höra en del provocerade sanningar. Föreläsningarna lockar till många skratt och applåder, men är på många sätt en ordentlig spark i baken för många åhörare.

Populära föreläsningar med Charlie – helt gratis

Verksamhetens olika inslag – utbilda och sprida kunskap genom TV, böcker, kurser med mera – är en effektiv blandning för att ifrågasätta dåliga vanor, skapa förändring och sprida filosofin. Att ändra något är varken lätt eller bekvämt, även om du är väldigt motiverad, men bara att gå på en föreläsning kan inspirera och skaka om din vardag. Balansekonomi erbjuder kostnadsfria föreläsningar med Charlie på flera platser i Sverige, så det är helt gratis att lära dig mer om hur du kan få mer tid, energi och pengar.

Balansekonomi håller också i längre utbildningar, workshops och kickoffer för intresserade privatpersoner och för företag, där deltagarna får en mer ingående förståelse för hur den här filosofin kan förändra hur vi ser på ekonomi – för alltid.

Vad får ni får reaktioner från kursdeltagare och åhörare?

– Det är jätteroligt med kommentarer. Vi är verkligen nöjda med hur vi förändrar människors liv, man blir rörd när man ser vad folk skriver på Facebook, eller kommer fram och berättar på stan. Det är precis vad vi vill göra, inspirera till ett rikare liv.

Av redaktionen, kampanj24.se

Anmäl dig till en gratis föreläsning med Charlie