Dematek utbildar industrisektorn

Dematek firar tjugo år av utbildning och utveckling inom industrisektorn

Att utbilda personalen och alltid ha ny, fungerande teknik är A och O för industrisektorn. Det vet företaget Dematek, som utbildar, servar och säljer material för branschen. Med flera stora projekt i bakfickan ser tjugoåringen framåt.

Dematek firar 20 årsjubileum

För Dematek är det här är ett år av firande. Företaget har nämligen nått sitt 20 årsjubileum, och ser fram emot 20 till. Hur firar då ett företag med inriktning mot, materialhantering och lyftteknik och en slogan som lyder ”kan någon få Sverige att lyfta, så är det vi”? Med att köpa in en ny, snygg traverskran till huvudkontoret i Huddinge, så klart!

– Efter att ha levt som ”skomakarens barn” i 20 år har vi nu äntligen bytt ut vår gamla ASEA-travers till en ny 2,5 tons Demag, säger Claes Hörnfeldt, marknadschef på Dematek. Han hälsar också att alla kunder är välkomna att komma och titta på traversen, om intresse finns.

Dematek säljer, servar och utbildar för industrisektorn. De har erfarenhet, kunskap, nätverk och ett stabilt samarbete med några av världens ledande företag inom området.

Från Tele2 Arena till utbildningar för företag

Ett stort arbete som Dematek utfört, vars slutresultat fått sin beskärda del av publicitet, är taket på Tele 2 arena i Stockholm. Det skjutbara taket över fotbolls- och evenemangsarenan gör att matcher och konserter kan arrangeras året runt. Att installera två stora takluckor över en arena som tar 40 000 personer kan verka vara ett extremt arbete, men Thomas Henriksson, produktansvarig på Dematek och ansvarig för mekaniken till projektet på Tele2 Arena, tog det hela med ro:

– Egentligen är det ganska enkelt. Det är bara två luckor som skall öppnas och stängas. Enda skillnaden mot andra anläggningar som Dematek utfört är att de här luckorna är på 70 x 53 meter och består av fyra sektioner vardera. Det är tungt, det blir många hjul och många maskiner, sa Thomas Henriksson, när arbetet skulle påbörjas 2011.

Att arbeta med stora företag och projekt är inte heller det ovanligt för företaget. Dematek har också arbetat med bland annat Tetra Pak och Scania – och med ytterligare en stor idrottsanläggning, nämligen Helsingborgs arena.

Men faktum är att Dematek inte bara arbetar med mediabelysta storprojekt och uppdatering av industrisektorns lyft- och traversutbud i Norden. De utbildar också inom samma område.

En stor bredd av utbildningar

Den korta beskrivningen av Demateks utbildningar, är de består av säkerhetsutbildningar, teoretiska – och praktiska utbildningar. Bland annat är de ett av få företag som har rätt att genomföra lyftsäkerhetsutbildningar för kärnkraftsindustrin. Mer detaljerat innefattar Demateks utbildningsverksamhet lyftutbildning, mobila arbetsplattformar, truckutbildning, ansvarsutbildning, elsäkerhet, fallskydd, första hjälpen med HLR och instruktörs- och handledarutbildningar.

Det finns alltså väldigt få områden inom industrisektorn som Dematek inte utbildar, antingen i deras eget kurscentrum i Västerås, eller på plats på det företag som behöver utbildningen. Genom att utbilda ny personal, vidareutbilda anställda och förnya kunskaperna inom företaget när teknikerna förnyas, kommer arbetet inte bara säkrare utan också effektivare.

I Västerås finns allting som behövs för att verkligen fokusera på att lära sig. Framför allt finns det inga distraktioner (alltså inga arbetsuppgifter som stör) och ett stort modernt övningsområde.

Bara fördelar med utbildad personal

Det finns inte heller några krav på att köpa redskap från Dematek för att kunna använda sig av de kunskaper som deltagarna lär sig – även om det såklart går att samköra inköp med utbildningar. Förra året satte man dessutom i gång ett helt nytt koncept, Dematek Rental, som hyr ut tekniken som behövs för företaget.

På årets stora branschmässa, Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg, fick det helt nya sättet att införskaffa lyftteknik mycket uppmärksamhet. Något annat som visade sig vara väldigt populärt, var den gratis ansvarsutbildning som de erbjöd besökarna.

En ansvarsutbildning riktar sig till den som har någon form av personalansvar, och behöver kunna avgöra om arbetet går att utföra riskfritt. Många av Demateks utbildningar är just inriktade mot säkerhet. Det är ett viktigt inslag i allt från truckutbildningar till fallskydd. I värsta fall kan en bristande kunskap inom säkerhet leda till att personal omkommer, eller skadas och får men för livet – något som kan undvikas med välutbildad personal.

av Redaktionen, kampanj24.se

Läs mer om Demateks utbildningar här.
Lämna din förfrågan eller hitta din kontaktperson.