En småstads fördelar med storstadens närhet och puls

En lägenhet eller ett hus är 70 % billigare i Trollhättans kommun i jämförelse med Göteborg. Här finns närhet till såväl svampplockning i kungens jaktmarker på Hunneberg som salta bad endast 20 minuter bort. Tillgången till hyreslägenheter, bostadsrätter och hus är betydligt bättre i Trollhättan än i Göteborg och de kranskommuner som finns. Många familjer ser nu de ekonomiska fördelarna som följer med att flytta till en mindre stad men ändå behålla närheten till storstadens puls. 

”Barnen fick snabbt plats på förskola och vi kan bo 70 % billigare”

Kristina Nilsson är precis nyinflyttad till Trollhättan och känner sig mycket glad över sitt beslut att flytta med familjen till kommunen.

– Det ger oss en helt annan livskvalité att bo här i jämförelse med Göteborg. Här fick barnen snabbt plats på förskola och vi kan bo 70 % billigare än vad vi gjorde tidigare, säger Kristina Nilsson som arbetar som läkare och som nyligen flyttade in i ett hus i området Björndalen.

Kvalitetstid trots pendling

Med sina 50 000 invånare är Trollhättan en familjevänlig stad endast 30 minuter från Göteborg. När snabbtågen kom i drift 2013 förkortades restiden för alla pendlare med ca 25 minuter enkel väg, vilket medför en timmes extra kvalitetstid hemma med familjen. Detta gör det möjligt att leva och bo till en mer fördelaktig kostnad än i Göteborg, samtidigt som närheten till storstaden finns kvar.

Pärlor i staden

Trollhättan är en industristad med stora och välkända företag som Volvo Aero och SAAB. Mest känt är Trollhättan dock för sitt slussområde som tar fartyg från Vänern till hamnloppet i Göteborg via Göta älv. Under 1800-talet klassades denna tekniska slussinnovation som världens åttonde underverk. Idag kommer människor till slussområdet för att gå promenader längs det vackra slussområdet, äta glass, fiska och självklart se båtar slussas.

– Slussarna är en perfekt plats att ta med picknick-korgen till en vacker sommardag. Här kan vi leka med barnen och våra hundar och njuta i en unik idyll, säger Trollhättebon Lena Carlsson.

Lite längre bort finns Trollhättefallen som varje sommardag kl 15.00 släpper ut miljoner liter vatten i en fascinerande fallfåra som leder ned vattnet i Göta älv. Från fallen går det sedan snabbt att ta en promenad till stadens centrum där en aktiv stadskärna finns med restauranger, shopping och caféer. Trollhättan är unik på det sättet att kanalen delar staden i två sidor, något som artisten Peter LeMarc sjunger om i en av sina mest kända låtar – Little Willie John.

Av redaktionen, Kampanj24.se

Vill du flytta till Trollhättan? Hör av dig till oss!