Hitta rätt inriktning för dig på Hässleholms Gymnasium

Hässleholm har samordnat sina gymnasieskolor för att eleverna ska få en så bra utbildning som möjligt. Fjorton nationella program och många kombinationsmöjligheter gör att du lätt hittar något som passar perfekt.

Här samlas flera gymnasium under ett namn – Allt för att erbjuda eleverna den bästa utbildningen som möjligt! I Hässleholm har man samlat tre gymnasieskolor under ett namn – Hässleholms Gymnasium!

Flera skolor under samma namn

När alla fjorton gymnasieprogram samlas inom en och samma organisation, får du som elev chansen att verkligen anpassa din utbildning efter intresse och mål. Samordningen av skolorna gör att kursutbudet blir större, kombinationerna fler och kamraterna många!

Kanske frågar du dig, hur söker man gymnasiet? För dig har vi gjort en guide med fem steg, ta en titt och känn lugnet.

Engagerade och välutbildade lärare

Det allra viktigaste för din skolgång är en bra miljö med bra lärare. Hässleholms Gymnasium har satsat på erfarna, välutbildade lärare som brinner för sina ämnen, teoretiska som praktiska. Dessutom finns ett team av studie- och yrkesvägledare (SYV), skolsköterskor, kuratorer, specialpedagoger och bibliotekarier på plats för det som lärarna inte kan hjälpa dig med.

Hässleholms Gymnasiums program:

 • Barn och fritid
 • Bygg och anläggning
 • El och energi
 • Fordon och transport
 • Handel och administration
 • Hantverksprogrammet Textil och design
 • Industriteknik
 • Restaurang och livsmedel
 • Vård och omsorg
 • Ekonomi
 • Estet-musik
 • Naturvetenskap
 • Samhällsvetenskap
 • Teknik
 • Internationellt
 • Introduktionsprogram

Hässleholm Tekniska Skola

Hässleholm Tekniska Skola (HTS) är en av de tre skolorna. HTS grundades redan 1912 – skolan har verkligen sett den tekniska utvecklingen explodera. Skolan har en lång tradition av att förbereda sina elever för vidare studier på högskola eller universitet. Är du målinriktad och studiemotiverad kommer du att trivas.

Hässleholms Gymnasium har god kontakt med arbetslivet för samtliga program, inte bara de yrkesförberedande. Genom nära samarbete med bland annat Lunds universitet, forskningsseminarier, internationella utbyten och lokalt näringsliv får även du som läser för att plugga vidare en stadig arbetslivsgrund .

Grundläggande behörighet för att studera vidare

Ekonomiprogrammet, estetiska programmet (musik), samhällsvetenskapliga programmet, teknikprogrammet, naturvetenskapliga progsrammet och internationella programmet ger dig grundläggande behörighet till högskolestudier. Du behöver bara välja det program som lockar dig mest.

Valbara kurser med meritpoäng

I dina valbara kurser har du också möjlighet att välja till meriterande kurser. Allt för att försäkra dig om att du kommer in på utbildningen du drömmer om.

Du kan även testa att driva ett eget företag genom UF, delta i estetkonserter, läsa matte på universitetsnivå eller göra ett roligt internationellt utbyte – och samtidigt få en bred och gedigen utbildning.

samhall

Yrkesprogram på Jacobskolan

Tre år kan kännas som en lång tid men åren är viktiga för att försäkra dig om att få arbete och en trygg framtid. Genom att välja ett yrkesprogram på Jacobskolan får du en studietid som är omväxlande, praktisk och som förkortar tiden till du kommer ut i arbetslivet.

Praktik på gymnasiet och behörighet

I varje program ingår minst 15 veckors praktik för att få erfarenhet av vad arbetet kan innebära. Om du vill både studera ett yrkesprogram och samtidigt få högskolebehörighet är det lätt att välja till behörighetsgivande kurser.

hassleholm_jacobskolan_media_news

Introduktionsprogrammen

Om du inte är behörig till ett nationellt gymnasieprogram (än), finns flera olika alternativ inom introduktionsprogrammen (IM). Dessa program finns fördelade på HTS, Jacobsskolan och på Ungdomscentrum. Här finns flera alternativ för dig:

Preparandprogrammet – Om det inte är mycket som saknas kan du snabbt läsa i kapp dina poäng  med preparandprogrammet,

Individuella alternativet – Utforma en längre individuell plan för dina studier med det individuella alternativet.

Språkintroduktion – Lär dig svenska för fortsatta studier.

Yrkesintroduktion – Lära dig mer om yrket du siktar in dig på med yrkesintroduktion.

Programinriktat individuellt val – Om du redan vet vilket yrkesprogram som du vill läsa efter din tid på IM.

Av redaktionen, kampanj24