Lär dig använda SketchUp för enkel 3D-modellering

Tror du att du behöver en ingenjörs- eller arkitektexamen för att skapa snygga och funktionella 3D-modeller på datorn? Med hjälp av gratisprogrammet SketchUp kan vem som helst skapa ritningar i tre dimensioner. Barents hus erbjuder distansutbildningar som lär både yrkesverksamma och hobbysnickare hur programmet fungerar.

Ett enkelt 3D-modelleringsprogram för både proffs och privatpersoner

SketchUp är ett program som ursprungligen lanserades av Google, som ett 3D-modelleringsprogram som är helt gratis. Om man jämför med andra liknande program, som till exempel det förhållandesvis vedertagna Auto-CAD, är SketchUp dessutom mycket enklare och mer användarvänligt, utan att egentligen tumma för mycket på funktionerna.

– I dag accepterar vi inte krångliga program, när bland annat smartphones gjort användning av system så enkelt. Flera andra 3D-modelleringsprogram börjar faktiskt gå åt SketchUps enkla gränssnitt, berättar Mats Holmgren, handledare och lärare i SketchUp på Sverigefinska folkhögskolan (Svefi) i Haparanda.

SketchUp

SketchUp används i dag av både privatpersoner och yrkesaktiva, från pensionärer som vill designa ett nytt uterum, till unga arkitekter som ser programmets möjligheter.

– Sketchup används ofta för utomhusmiljöer och parker, men också rum och inredning, både för yrkesverksamma och som hobby. För snickare och andra som jobbar med trä är det också väldigt användbart. Du kan gå in i minsta möbeldetalj om du bara har tålamod nog!

Svenskt kursmaterial för att lära sig SketchUp

Förutom att skapa modeller och visualisera hur olika byggprojekt ska se ut, likaväl nya verandan som scenografin för skolpjäsen, används SketchUp också inom mer abstrakta nätbaserade byggnationer. Till exempel används programmet för att göra logotyper i 3D, och inom speldesign där det används för att skapa ritningar över levels och banor som sedan blir datorspel.

Hur kom du i kontakt med SketchUp?

– Jag är en vanlig datanörd i botten, med en yh-examen i digitala medier. Runt 2009 upptäckte jag SketchUp och gick en grundkurs som inspirerade mig att själv ta fram ett ännu bättre utbildningsmaterial, på svenska, säger Mats.

Mats inspiration ledde fram till skapandet av en distanskurs i SketchUp i samarbete med företaget Barents hus. Utbildningen genomförs med hjälp av det omfattande materialet på en onlineplattform, där det finns tillgängligt under 15 veckor. Varje år uppdateras materialet i samband med att programmet gör det, och kursen är nu en av företagets populäraste distansutbildningar.

Populär distansutbildning med Barents hus och Sverigefinska folkhögskolan

Varför har distansutbildningen i SketchUp blivit så populär, tror du?

– Vi är unika med att ha ett material och en kurs som är helt på svenska. Materialet är lättillgängligt via vår onlineplattform och tydligt med många bildinstruktioner. Dessutom får du kontakt med en handledare under kurser, så det finns alltid en levande person att fråga om hjälp, säger Mats.

– Material på svenska och handledarkontakt ingår också i våra andra kurser. Distansutbildningarna i Photoshop respektive Dreamweaver är uppbyggda på samma framgångsrika sätt, lägger Alexei Usov, VD för Barents hus, till.

Krävs det några förkunskaper för att kunna gå kursen?

– Det räcker med att bara vara intresserad, du behöver inte ens ha installerat programmet innan! Vi visar steg för steg hur du laddar ner och installerar för PC eller Mac och går sedan igenom alla funktioner med exempel och tydliga bilder. Många deltagare har redan börjat prova på programmet redan innan kursen, men vet att det är många funktioner man missar, berättar Mats.

SketchUp ligger väl i tiden med enkelt gränssnitt och tillgänglighet via nedladdning. För att verkligen kunna använda det som du vill – vare sig det gäller att skapa egen speldesign eller bygga en friggebod – kan ett tydligt material på svenska vara på sin plats. Barents hus distansutbildning startar när du vill, året runt, och ger dig tid att sätta dig in i SketchUps alla funktioner.

Aktuella priser för SketchUp-kurserna hos Barents Hus
Grundkurs: 1445 kr inkl moms.
Fortsättningskurs: 1445 kr inkl moms.
Grund och fortsättningskurs i paket: 2175 kr inkl moms.
Kontakta Alexei på telefon 0730 34 00 78 eller maila alexei.usov@svefi.net

Av redaktionen, kampanj24.se

Barents hus distansutbildning i SketchUp kostar endast 1445:-