Lär dig styra din komplexa hjärna

NLP, eller neuro-lingvistisk programmering, kan kortfattat beskrivas som en bruksanvisning för hjärnan. Det handlar om hur du använder hjärnans språk för att konsekvent uppnå specifika och önskade mål och det sätt du formar ditt beteende till ett personligt mönster.

– Visionen är att ge dig verktyg för att du ska kunna uppnå dina privata och professionella mål. Det gör vi genom att hitta en väg till både personlig utveckling och professionell identitet, förklarar grundaren till NLP-institutet.

Sveriges första NLP-utbildning

NLP-institutet startades 1992 av psykologen Bo George Sjöberg och var först i Sverige med att erbjuda NLP-utbildningar, en teknik som ursprungligen kommer från USA. Idag finns det ungefär 100 000 utövare av NLP i Sverige, och är en ständigt växande metod för välbefinnande och målsättningar.

NLP är en samling av koncept och metoder för att åstadkomma olika saker i livet som startades genom att se över framgångsrika psykoterapeuter och analysera deras arbete samt hur de gjorde för att uppnå sina mål. Utifrån det skapades olika verktyg med samlingsnamnet NLP.

– Ett av de grundläggande verktygen är kommunikation, som återspeglar sig i bland annat språkmönster eller kroppsspråk, förklarar Bo.

Bli en NLP Practitioner, tränare eller coach

Verksamheten erbjuder utbildningar inom NLP och det finns olika segment att välja mellan. Grundkursen NLP-practitioner är dock obligatorisk för vidare studier, som introducerar deltagaren för NLP och att praktisera grunderna i metoden. Kursen pågår i 7 dagar men inkluderar även 7 dagars förberedande studier hemma. Ordinarie pris för kursen är 26 000, uppge koden kampanj24 när du beställer så betalar du endast 16 000 kr.

Kursen hålls mellan 2-8/1, läs mer och anmäl dig här.

– Under kursen lär du dig bland annat hur du hanterar dina känslor, skapar förtroende och motivation, hur du kan använda ditt språk, eliminera rädslor och fobier eller att skapa bättre relationer och läsa av kroppsspråk, förklarar Bo.

Efterföljande utbildning, Master Practitioner, är fortsättningskursen som ger fördjupad kunskap inom NLP. Kursen pågår under 12 dagar och inkluderar även ett examensarbete i gruppform där deltagarna formar en modell och föreställning av hur en person fungerar och tänker, en så kallad modellering. Efter kursen kan deltagarna utbilda sig till både NLP-trainer och NLP-coach och då lära sig hur de kan använda kunskapen och coacha en person ända fram till sitt mål.

Eliminera rädslor och fobier

Inom NLP återfinns metoden ”timelines”, som utbildas under 3 dagar. Timelines är en metod som fungerar bra vid terapiarbete då den kan ta bort fobier, rädslor och mentala begränsningar.

– Utgångspunkten är att vi minns allt vi varit med om. Om man har ett problem som är negativt laddat kan man gå tillbaka och ladda ur de negativa känslorna. På samma sätt kan man förbereda sig för framtiden genom att utforska en situation utifrån sina tidigare erfarenheter, förklarar Bo.

Hypnos är en central del av NLP, och är en metod för att arbeta med individuella förändringar. Hypnos går även att använda för smärtlindring och snabbare tillfriskning vid operationer. Därtill har hypnos visat sig vara effektivt som prestationshöjande aktivitet inom idrotten.

NLP är en coachingmetod och bygger på att människan har allting inom sig och att det är vårt naturliga sätt att hantera saker och ting. Coaching och coachande ledarskap är en central del av NLP och återfinns även hos NLP-institutet.

– Utbildningen verkar för att ledaren ska bli skicklig på att coacha, motivera och stimulera sin personal, säger Bo.

Ha du frågor, funderingar eller vill komma i kontakt med NLP-insitutet? Maila go@nlpinstitutet.se eller ring på 08-661 4900!

Av redaktionen, Kampanj24.se

Vill du lära dig att tala hjärnans språk?