Yh-utbildning med inriktning mot agila metoder

Agile Academy utbildar projektledare, testare och produktägare för djupare kunskap i agila metoder

Du kan gå en kurs på tre dagar för att höra om grunderna i metoder som LEAN, Scrum och Kanban – men den som verkligen vill ha fördjupad kunskap och en möjlighet att få ett attraktivt arbete inom IT-branschen, bör satsa på djupare kunskap än så.

Modern yh-utbildning i Stockholm

Agile academy driver tre stycken yh-utbildningar som riktar in sig mot den som vill arbeta med agila metoder i IT-branschen. Agil projektledare (CAP), Agil produktägare (CAPO) eller Agil testare (CAT) är de attraktiva val som en blivande student måste ta ställning till. Gemensamt har utbildningarna att det löper över ett år och har Stockholm som studieort. Studielokalerna ligger centralt på Södermalm, på kort gångavstånd från Medborgarplatsen.

Men varför ska den som vill arbeta inom IT-branschen utbilda sig inom dessa metoder? Alexandra Törmänen, utbildningsledare för utbildningarna till Agil produktägare och Agil testare, vet varför:

– Det agila ramverket är eller kommer inom kort att bli standard inom IT-branschen.

– Det sågs länge som en fluga. Man trodde att tanken om de agila metoderna skulle gå över, men många företag måste nu anamma metoden eftersom arbetet blir så mycket effektivare, fyller David Leander, utbildningsledare för utbildningen till Agil projektledare, i.

Mot arbete i IT-branschen

Agila metoder är ett sätt att effektivisera, testa och leda arbetet att utveckla mjukvaror. Eleverna på utbildningarna får lära sig att identifiera och använda olika typer av metoder, som LEAN och Kanban, men fokus är på Scrum, som förmodligen är vanligast. Trots att det låter krångligt, har du med största säkerhet stött på resultaten av en agil metod mer än en gång de senaste åren.

I en yh-utbildning ingår alltid LIA (lärande i arbete), och alla studenter praktiserar tio veckor under utbildningstiden. De hamnar ofta på sådana företag som förstått och utnyttjar effektiviteten i agila metoder:

– Tidigare studenter har haft LIA på bland annat Spotify, SVT, Ericsson, Vaimo och stora bolag i IT-branschen, berättar Alexandra.

Efter avslutad utbildning finns stor chans att få jobb, trots att yrkesrollen är väldigt speciell och kanske inte står som rubrik på jobbannonserna. Statistiken från de tidigare utbildningsomgångarna avslöjar att 80 % har jobb sex månader efter avslutade studier.

Alexandra berättar att anledningen till att utbildningarna startades, var att fylla det gap som finns på arbetsmarknaden för agilt kompetenta IT-medarbetare. Med företaget CM Education bakom sig, som arbetat med utbildningar i branschen sedan 1998, har utbildningarna sedan starten 2011 bara vuxit.

Förlängd antagningsperiod

Den som vill hoppa på utbildningens nästa uppstart har fortfarande chansen. Det finns platser kvar för att köra i gång redan i höst. För att kunna söka behöver man ha grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier, och dessutom visst arbetslivserfarenhet.

Varför har ni ett krav på arbetslivserfarenhet?

– Vi har ett års relevant arbetserfarenhet som förkunskapskrav, eftersom det är svårt att helt och hållet greppa de nya yrkesrollerna om du inte har lite erfarenhet bakom dig, säger Alexandra.

Hon påpekar dock att det inte måste ha varit en uttalat agil yrkesroll. Om du till exempel har jobbat som arbetsledare eller har erfarenhet från IT-branschen är det också en bra bakgrund för att kunna ta till sig utbildningen. Andra yrken som kan söka sig till utbildningarna är projektledare, Art Directors, säljare, kvalitettestare och programmerare. Utbildningen är CSN-berättigad.

Certifiering och projektvana

De agila metoderna får studenterna ta till sig genom projekt, kurslitteratur, föreläsningar med experter från branschen och genom att få prova på metoderna själva.

Vilken är den största fördelen med att välja er YH-utbildning?

– Våra utbildningar är branschledande inom området, konstaterar David.

– Eftersom vi har tre olika utbildningar med tre olika yrkesroller, sitter vi på möjligheten att genomföra projekt tillsammans med de andra utbildningarna. Våra studenter får alltså arbeta med andra yrkesroller som de kommer att möta i arbetslivet, redan under utbildningen. En annan fördel är att vi faktiskt bedriver våra utbildningar agilt – precis som studenterna ska arbeta sedan, fortsätter Alexandra.

Utöver att lära sig om agila metoder, får studenterna också läsa kurser i kommunikation och ledarskap, och det ingår också en certifiering. Den senare kallar Agile Academy en ”kvalitetsstämpel” som bevisar att man har en djupare förståelse för metoden.

–  Du kan bli ”Scrum Master” på ett par dagar idag, men det är svårt att applicera det i verkligheten om man inte lärt sig metoden på djupet. Dessa kortare utbildningar täcker inte alls gapet som finns på arbetsmarknaden.

Snabbfakta:

  • Agil Projekledare (CAP): kallas ofta Scrum Master, och leder personal i utvecklingen av mjukvara. Passar dig som vill leda team och motivera andra att prestera bättre.
  • Agil Produktägare (CAPO): är kvalitetsansvarig för vad den agila processen ska levererar och har kontakt med kunden. Passar dig som vill vara ansiktet utåt och fatta beslut.
  • Agil testare (CAT): en mjukvarutestare som inte bara kontrollerar, utan är med i hela utvecklingsprocessen. Passar dig som vill hitta fel och förbättra produkter.

Av redaktionen på kampanj24.se

Ansök eller läs mer om Agile Academys yh-utbildningar